Uzmandan elektronik sigara uyarısı: Akciğer yetmezliği, solunum sıkıntısı ve ölümcül sonuçlara yol açabiliyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Elektronik Sigaraların Tehlikelerine Dikkat Çekiyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, elektronik sigaraların kısa sürede akciğer yetmezliği, solunum sıkıntısı ve ölümcül sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Elektronik sigaraların günümüzde ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Akkoyunlu, bu cihazların içerikleri hakkında net bilgiler olmaması ve yan etkilerinin tam olarak bilinmemesi nedeniyle riskli olduğunu vurguladı. Özellikle yeni kullanıcılarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen elektronik sigaralar, akciğerde çeşitli hasarlara neden olabiliyor.

Akciğerlerde Oluşabilecek Hasarlar

Prof. Dr. Akkoyunlu, elektronik sigaraların akciğerde çeşitli sorunlara yol açabileceğini belirterek alerjik reaksiyonlardan ölümcül organ yetmezliklerine kadar geniş bir yelpazede sorunlara sebep olabileceğini açıkladı. Özellikle gençlerdeki yoğun kullanımı, akciğer hastalıklarını ve astım benzeri belirtileri tetikleyebiliyor.

Yoğun Bakıma Yatan Genç Vaka

Elektronik sigara nedeniyle yoğun bakıma alınan genç hasta örneğine de değinen Prof. Dr. Akkoyunlu, bu hastanın akciğerde ve kalpte ciddi hasarlara yol açtığını belirtti. Uzun süre tedavi gören bu hastanın durumu, elektronik sigaraların ciddi sağlık riskleri taşıdığını gözler önüne serdi.

Uzun Dönem Etkileri

Prof. Dr. Akkoyunlu, elektronik sigaraların uzun vadede ne gibi etkilere yol açabileceğinin henüz belirsiz olduğunu, ancak Covid-19’a benzer ciddi klinik tablolara neden olabileceğini söyledi. Bu nedenle, bu ürünlerin gençlerin korunması için sigaraya benzer yasal düzenlemelere tabi tutulması gerektiğini belirtti.

Yasal Düzenlemeler Şart

Prof. Dr. Akkoyunlu, elektronik sigaraların tehlikelerine dikkat çekerek, bu ürünlerin sigaraya eşdeğer yasal düzenlemelere tabi tutulması gerektiğini ve gençlerin korunması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Bayram dönüş yolunda ‘uyku apnesi’ uyarısı

Prof. Dr. Tevfik Özlü, bayram tatili dönüşünde yolculuk yapacak sürücüleri ‘uyku apnesi’ konusunda uyardı.

Uzman uyardı: Akıllı telefonlar dil gelişimini yavaşlatıyor

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Tırnak Mantarı Nasıl Geçer ?

Tırnak Mantarı nasıl geçer? Ortak çorap, terlik kullanımından kaçının! Aynı ayakkabıyı günlerce giymeyin! Uzmanlar tırnak mantarı için önemli uyarılarda bulundu. 

Sosyal medyanın yeni tuzağı: Tehlike saçıyor!

Bir dönem göz altı torbaları için basur (hemoroid) kremleri kullanma akımından sonra şimdi de menopoz dönemi ve sonrası kadınlarda vajinal kuruluk ve menopoza bağlı yan etkileri hafifletmek için kullanılan östrojen içerikli kremlerin, cilt kuruluğu ve kırışıklık giderici olarak yüze uygulama akımı başladı. Uzmanlar bu kremlerin bilinçsiz şekilde yüze sürülmesinin ciddi sağlık riskleri oluşturabileceği konusunda uyarıyor.

Sivas’ta KKKA hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi sürüyor

Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde devam ediyor.

Yaşlılıkta Fiziksel Aktivite Kronik Hastalık Riskini Azaltır

Yaşlılıkta fiziksel aktivite ve egzersiz kronik hastalık riskini azaltıyor! Yaşlılık döneminde sağlık durumunun korunmasının önemine dikkat çeken uzmanlar, fiziksel aktivitenin sağlığın korunmasında kritik rol oynadığını söylüyor.