Uzmandan elektronik sigara uyarısı: Akciğer yetmezliği, solunum sıkıntısı ve ölümcül sonuçlara yol açabiliyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Elektronik Sigaraların Tehlikelerine Dikkat Çekiyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, elektronik sigaraların kısa sürede akciğer yetmezliği, solunum sıkıntısı ve ölümcül sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Elektronik sigaraların günümüzde ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Akkoyunlu, bu cihazların içerikleri hakkında net bilgiler olmaması ve yan etkilerinin tam olarak bilinmemesi nedeniyle riskli olduğunu vurguladı. Özellikle yeni kullanıcılarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen elektronik sigaralar, akciğerde çeşitli hasarlara neden olabiliyor.

Akciğerlerde Oluşabilecek Hasarlar

Prof. Dr. Akkoyunlu, elektronik sigaraların akciğerde çeşitli sorunlara yol açabileceğini belirterek alerjik reaksiyonlardan ölümcül organ yetmezliklerine kadar geniş bir yelpazede sorunlara sebep olabileceğini açıkladı. Özellikle gençlerdeki yoğun kullanımı, akciğer hastalıklarını ve astım benzeri belirtileri tetikleyebiliyor.

Yoğun Bakıma Yatan Genç Vaka

Elektronik sigara nedeniyle yoğun bakıma alınan genç hasta örneğine de değinen Prof. Dr. Akkoyunlu, bu hastanın akciğerde ve kalpte ciddi hasarlara yol açtığını belirtti. Uzun süre tedavi gören bu hastanın durumu, elektronik sigaraların ciddi sağlık riskleri taşıdığını gözler önüne serdi.

Uzun Dönem Etkileri

Prof. Dr. Akkoyunlu, elektronik sigaraların uzun vadede ne gibi etkilere yol açabileceğinin henüz belirsiz olduğunu, ancak Covid-19’a benzer ciddi klinik tablolara neden olabileceğini söyledi. Bu nedenle, bu ürünlerin gençlerin korunması için sigaraya benzer yasal düzenlemelere tabi tutulması gerektiğini belirtti.

Yasal Düzenlemeler Şart

Prof. Dr. Akkoyunlu, elektronik sigaraların tehlikelerine dikkat çekerek, bu ürünlerin sigaraya eşdeğer yasal düzenlemelere tabi tutulması gerektiğini ve gençlerin korunması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Osteoporoz sessiz ilerler DEXA erken yakalar

Kemik erimesi genellikle belirti vermez, ilk belirti bir kırık olabilir. Bu yüzden erken tarama hayat kurtarır. DEXA testi ve bazı kan tahlilleri riskin seviyesini ortaya koyar. Kadınlar kadar erkekler de risk altında. Bel çevresi kalınlaştıkça, D vitamini azaldıkça kemikler sessizce zayıflar. Hangi taramalar ne zaman yapılmalı? İşte net yanıtlar…

Öğretmenler İçin MEB’ten İl İçi Mazeret Duyurusu

Öğretmen İl İçi Mazeret duyurusu.. MEB tarafından 2025 yılı yaz tatili öğretmenlerin il içi mazerete bağlı yer değiştirme işlemlerine ilişkin duyuru yayımlandı.

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Bayram dönüş yolunda ‘uyku apnesi’ uyarısı

Prof. Dr. Tevfik Özlü, bayram tatili dönüşünde yolculuk yapacak sürücüleri ‘uyku apnesi’ konusunda uyardı.

Uzman uyardı: Akıllı telefonlar dil gelişimini yavaşlatıyor

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Tırnak Mantarı Nasıl Geçer ?

Tırnak Mantarı nasıl geçer? Ortak çorap, terlik kullanımından kaçının! Aynı ayakkabıyı günlerce giymeyin! Uzmanlar tırnak mantarı için önemli uyarılarda bulundu.