Testosteronu artırmanın doğal ve tıbbi yolları

Uykusuzluk Testosteronu Düşürüyor mu?

Uykusuzluk, özellikle erkeklerde testosteron seviyelerini etkileyebilir. Gecede 5 saatten az uyuyan erkeklerde testosteron düzeyinin %10-15 arasında azaldığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, sadece 1 hafta boyunca az uyku bile testosteron seviyesini %15’e kadar düşürebilir.

  • Uyku apnesi, oksijen seviyesini düşürerek testosteron üretimini baskılayabilir.
  • Gece geç yatma ve sabah geç kalkma gibi sirkadiyen ritim bozuklukları da LH salımını azaltarak testislerdeki testosteron üretimini yavaşlatabilir.

Testosteronun üretimi genellikle derin uyku sırasında gerçekleşir. Bu nedenle, uykusuzluk hem hormon dengesini hem de günlük enerji seviyelerini olumsuz etkileyebilir.

Takviyelerde Nelere Dikkat Etmeli?

  • Yan etkileri ve etkileri kişiden kişiye değişebilir.
  • Doğal takviyelerin hepsi güvenli olmayabilir ve dikkatle kullanılmalıdır.
  • Kontrolsüz kullanımı karaciğer hasarına, kan basıncı artışına veya ruh hali değişikliklerine neden olabilir.

Tribulus, Çinko, Maca Kökü ve Etkileri

Piyasada doğal testosteron artırıcı olarak satılan ürünler farklı etkilere sahiptir. Bazıları şunlardır:

  • Tribulus terrestris: Libido üzerinde etkili olabilir ancak testosteron düzeylerini artırmada net bir etkisi kanıtlanmamıştır.
  • Maca kökü: Enerji ve cinsel istek üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir ancak testosteron seviyelerini doğrudan artırdığı kanıtlanamamıştır.
  • Çinko: Eksikliği durumunda testosteron seviyeleri düşebilir ancak fazla çinko bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir.

Daha fazla bilgiye ulaşmak için linke tıklayabilirsiniz.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Kuru göz hastalığında steroid kullanımına dikkat

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Uğur Tunç, kuru göz hastalığında, sorunun nedenine göre kişiye özel tedavinin şart olduğunu belirtti.

Osteoporoz sessiz ilerler DEXA erken yakalar

Kemik erimesi genellikle belirti vermez, ilk belirti bir kırık olabilir. Bu yüzden erken tarama hayat kurtarır. DEXA testi ve bazı kan tahlilleri riskin seviyesini ortaya koyar. Kadınlar kadar erkekler de risk altında. Bel çevresi kalınlaştıkça, D vitamini azaldıkça kemikler sessizce zayıflar. Hangi taramalar ne zaman yapılmalı? İşte net yanıtlar…

Öğretmenler İçin MEB’ten İl İçi Mazeret Duyurusu

Öğretmen İl İçi Mazeret duyurusu.. MEB tarafından 2025 yılı yaz tatili öğretmenlerin il içi mazerete bağlı yer değiştirme işlemlerine ilişkin duyuru yayımlandı.

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Bayram dönüş yolunda ‘uyku apnesi’ uyarısı

Prof. Dr. Tevfik Özlü, bayram tatili dönüşünde yolculuk yapacak sürücüleri ‘uyku apnesi’ konusunda uyardı.

Uzman uyardı: Akıllı telefonlar dil gelişimini yavaşlatıyor

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.