TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Oktay: Arzumuz bu görüşmeler sonucunda bölgede barışın sağlanması

Rusya Devlet Başkanı Putin İstanbul’da Müzakereler İçin Teklifte Bulundu

Rusya Devlet Başkanı Putin’in 15 Mayıs’ta İstanbul’da müzakerelere yeniden başlama teklifi dünya kamuoyunda geniş bir yankı ve beklenti yarattı. Daha önce İstanbul’da anlaşmaya çok yakın olan taraflar bir kez daha İstanbul’da masaya oturacak.

Barış görüşmeleri için ikinci defa Türkiye’nin adres olarak seçilmesini Sputnik’e değerlendiren TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Putin arasındaki güvene dayalı yakın iletişim ve güçlü ilişki, kurumlarımız ve halklarımız arasında dostane bağların gelişmesinde ve işbirliğinin artmasında önemli bir rol oynamaktadır. Rusya Federasyonu ile ülkemiz arasında bugün enerji, ticaret, turizm gibi alanlarda ilişkilerimiz ve işbirliğimiz artarak devam etmektedir. Karadeniz’deki en uzun sahile sahip ülke olarak, Türkiye esasen hem Rusya Federasyonu hem Ukrayna ile yakın komşuluk ilişkileri içerisindedir. Ülkemiz savaşının başından bu yana, bölgede barışın sağlanması için son derece ilkeli bir tutum sergilemiştir. Doğrudan barış görüşmelerinin gerçekleştirilmesi, tahıl girişimi, esir değişimi ve savaşın yan etkilerini azaltacak birçok alanda ülkemiz öncülük etmiş ve kolaylaştırıcı olarak rol almıştır. Bu açıdan, Rusya Federasyonu Başkanı Sayın Putin’in müzakereler için İstanbul’u tercih etmesi son derece anlamlıdır.”

‘Türkiye her iki tarafın da masaya oturması gerektiğini savundu’

İstanbul’da 2022 yılında gerçekleşen müzakereleri hatırlatan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Oktay, Türkiye’nin çözümden yana olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hatırlayacağınız üzere, 2022 yılında Antalya Diplomasi Formu kapsamında başlayan ve İstanbul Dolmabahçe Ofisinde devam eden Rusya Federasyonu-Ukrayna arasındaki üst düzey doğrudan görüşmelerde, savaşı sonlandıracak kalıcı bir çözümün bulunması hususunda önemli bir mesafe kat edilmişti. Ancak, bazı ülkelerin müdahalesi ile barış sekteye uğratıldı. O dönem, Batılı ülkeler, Rusya Federasyonu’nun masada olmaması gerektiğini söylüyorlardı. Türkiye olarak ilkeli davranarak buna karşı çıktık. Barışın sağlanması için savaşan her iki tarafın da masaya oturması gerektiğini ifade ettik ve bu konuda kararlı bir duruş sergiledik. Bu çerçevede, her iki tarafın da dâhil edildiği uluslararası girişimleri destekledik. Bugün de barışın sağlanması için her iki tarafın masa başında olması gerektiğini savunuyor, kolaylaştırıcı olarak elimizden gelen katkıları veriyoruz. Nitekim, Sayın Putin, 15 Mayıs’ta İstanbul’da ön koşulsuz doğrudan görüşmeler yapılmasını önerince, Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye’nin barış görüşmelerine ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu ve süreci sonuna kadar destekleyeceğini ifade etmiştir. Arzumuz bu görüşmeler sonucunda bölgede gerginliğin azalması ve barışın sağlanmasıdır.”

Related Posts

Bursa’da 1013 adet altın ve gümüş sikke ele geçirildi

Bursa’da tarihi eser kaçakçılığı yaptığı belirlenen R.Ö.’nün (66) evine yapılan baskında, Fatih Sultan Mehmet ve Napolyon gibi hükümdarların dönemlerine ait 1013 altın ve gümüş sikke ile kağıt para geçirildi.

Trablus’ta silahlar susmuyor: Bölünmüş ülkede milisler, sokaklarda çatışıyor

Trablus’ta milis lideri Abdulgani Kikli’nin öldürülmesiyle patlak veren çatışmalar, başkenti iki gecedir savaş alanına çevirdi. Dibeybe’ye bağlı birliklerin ilerleyişi dengeleri değiştirirken BM ateşkes çağrısı yaptı. Libya bir kez daha belirsizliğe sürükleniyor.

Katil İsrail Gazze’yi yine kana buladı: 51 kişi hayatını kaybetti

İsrail ordusunun gece boyunca Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 51 Filistinlinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

ABD’den terör örgütü PKK’nın fesih ve silah bırakma kararına ilişkin açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı, terör örgütü PKK’nın fesih ve silah bırakma kararından memnun olduklarını belirterek, “Bu terör örgütünün silah bırakması medeniyet için bir zaferdir.” açıklamasını yaptı.

AKP’li Miroğlu, PKK’nin ‘fesih’ metnini eleştirenlere tepki gösterdi: ‘Lozan delinecek diye feveran ediyorlar, hükmettikleri tarih avuçlarının içinden kayıp gidiyor!’

AKP MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, PKK’nin fesih kararını duyurduğu bildirisinde Lozan Antlaşması’na yönelik kullanılan ifadeleri eleştirenlere tepki göstererek, “Hükmettikleri bir tarih avuçlarının içinden kayıp gidiyor. Lozan delinecek diye feveran ediyorlar. Lozan’la beraber kimi sınıf ve zümrelerin elde ettiği kazanımların tarihe karışacak olmasından korkuyorlar. Şapka düştü kel göründü” dedi.

İsrail tüm gücüyle Gazze’ye girecek: Netanyahu açıkladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bir süredir tartışılan ve geniş tepki çeken Gazze’nin tam kapsamlı işgal planı hakkında açıklamada bulundu. Netanyahu, ablukanın devam edeceğini vurguladığı açıklamasında, “İsrail ordusu, önümüzdeki günlerde tüm …