Polonyalı, Macar ve Hint astronotlar uzay yolculuklarına başladı

Houston merkezli uzay şirketi Axiom Space’un düzenlediği görevde; Hindistan Hava Kuvvetleri’nde görevli pilot Shubhanshu Shukla, Macar mühendis Tibor Kapu, ESA’ya geçici olarak katılan Polonyalı radyasyon uzmanı Slawosz Uznanski-Wisniewski ve 65 yaşındaki astronot Peggy Whitson, ISS’ye doğru yola çıktı.

Uzay istasyonuna ulaşmak için başlatılan bu yolculuğun maliyeti 65 milyon doları aştı ve astronotların yarın ISS’ye varması bekleniyor. Seyahatin yaklaşık iki hafta sürmesi planlanıyor.

Astronotlar, kendi ülkelerine özgü yemeklerle ISS’ye yolculuk ederken Macaristan’ın ilk astronotu Bertalan Farkas, fırlatma alanında Kapu’ya alkışlarla destek verdi. Farkas, bu fırlatmanın hayatının en önemli anlarından biri olduğunu belirterek “Macaristan gibi küçük bir ülke için barışçıl bir uluslararası uzay işbirliği gerçekten önemli.” dedi.

Farkas’ın 1980 yılında ISS’e götürdüğü kozmonot kıyafeti giymiş oyuncak ayı, bu sefer de Kapu ile birlikte ISS’e uğurlandı.

Daha önce planlanan bu yolculuk, ISS’de mahsur kalan astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams’ı Dünya’ya geri getirme çalışmaları nedeniyle ertelenmişti.

Related Posts

Büyük umutlarla çıkan telefon Japonya’da yasaklandı

Akıllı telefon pazarında rekabet sadece teknolojiyle sınırlı değil; patent savaşları da bu mücadelenin en sert cephelerinden biri. Bu kez cephe Japonya, taraflarsa teknoloji devi Google ile Güney Koreli üretici Pantech. İki şirket arasında süregelen patent anlaşmazlığı, Google’ın Pixel 7 serisini Japonya’da satıştan çekmesine yol açtı.

Süpermoto heyecanı KKTC’de yaşandı

Türkiye Süpermoto Şampiyonası’nda sezonun 2. ayak yarışları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) gerçekleştirildi.

Türkiye çip üretiminde uzun vadeli planlara odaklanıyor

Teknolojideki hızlı gelişim dünyada çip ihtiyacını giderek artırırken Türkiye de bu alanda orta ve uzun vadeli uygulamalarla telekomünikasyondan bilişime, savunmadan otomotive kadar ihtiyaçlarını kendi karşılamayı hedefliyor.

Bu soruları sormayın: Yapay zekayı zorlayan konular

Yeni bir araştırmaya göre, ChatGPT gibi yapay zeka sohbet botlarının karmaşık düşünme gerektiren sorulara verdiği yanıtlar, basit sorulara kıyasla çok daha fazla karbon salımına yol açıyor.

Terleyen boya binaları serinletiyor!

Bilim insanları, yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında binaları serin tutacak devrim niteliğinde bir boya geliştirdi. “Terleyen” özellikteki bu yeni nesil çimento bazlı kaplama, sıcak günlerde binaların çevresine serinlik sağlıyor. CCP-30 adı verilen bu özel boya, ilk testlerde piyasadaki benzer ürünlere göre 10 kat daha fazla soğutma gücü gösterdi. Araştırmanın ayrıntıları Science dergisinde yayımlandı.

Toprak Razgatlıoğlu İtalya etabının ilk yarışında zirvede

Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, 2025 Dünya Superbike Şampiyonası’nın (WSBK) 6’ncı durağı olan İtalya Emilia Romagna etabının ilk yarışını zirvede tamamladı.