İnsan gözünden daha hızlı şekilde ışığa adapte olan biyonik sensör geliştirildi

Fuzhou Üniversitesi araştırmacıları, insan retinasının ışık uyaranlarını algılama ve uyum sağlama şeklinden esinlenerek benzer bir sensör geliştirdi. Hong Kong merkezli South China Morning Post’un haberine göre, insan görme sistemi, ışıkta meydana gelen aşırı değişikliklere uyum sağlayabilen bir yapıya sahip.

İnsan gözü, bir sonraki seferde daha hızlı adapte olabilmek için ayarları hafızasında tutabiliyor.


YENİ SENSÖR, İNSAN GÖZÜNÜN 2 İLE 30 DAKİKA ARASINDA UYUM SAĞLADIĞI ŞEYE 40 SANİYE İÇİNDE UYUM SAĞLIYOR

Geleneksel makine görme sistemleri, “gereksiz verilerin üretilmesi ve yüksek güç tüketimi” gibi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır.

Geliştirilen biyonik sensör, karanlık ile aydınlık arasındaki aşırı değişikliklere insan gözünden daha hızlı bir şekilde uyum sağlayabiliyor.

Sensörün çalışma prensibi, ani ışık değişimlerine uyum sağlayabilen kuantum noktaları veya minik yarı iletken nanokristallerin kullanılmasına dayanmaktadır.

Araştırma ekibi, yeni sensörün, daha az enerji tüketerek daha hızlı hesaplama yapabildiğini belirtti.

Araştırmanın sonuçları, “Applied Physics Letters” adlı dergide Amerikan Fizik Enstitüsü tarafından yayınlandı.

Related Posts

Microsoft’tan kritik uyarı: “Hemen güncelleyin”

Microsoft’un güvenlik, performans ve kararlılık açısından en güçlü işletim sistemi olarak lanse ettiği Windows 11, sonunda Windows 10 ile pazar payında başa baş geldi. Statcounter’ın Haziran sonu verilerine göre, her iki sistemin kullanımı arasında …

Büyük umutlarla çıkan telefon Japonya’da yasaklandı

Akıllı telefon pazarında rekabet sadece teknolojiyle sınırlı değil; patent savaşları da bu mücadelenin en sert cephelerinden biri. Bu kez cephe Japonya, taraflarsa teknoloji devi Google ile Güney Koreli üretici Pantech. İki şirket arasında süregelen patent anlaşmazlığı, Google’ın Pixel 7 serisini Japonya’da satıştan çekmesine yol açtı.

Polonyalı, Macar ve Hint astronotlar uzay yolculuklarına başladı

Polonya, Macaristan ve Hindistan vatandaşı üç astronot, ABD’nin en deneyimli astronotlarından Peggy Whitson ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) doğru yola çıktı.

Süpermoto heyecanı KKTC’de yaşandı

Türkiye Süpermoto Şampiyonası’nda sezonun 2. ayak yarışları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) gerçekleştirildi.

Türkiye çip üretiminde uzun vadeli planlara odaklanıyor

Teknolojideki hızlı gelişim dünyada çip ihtiyacını giderek artırırken Türkiye de bu alanda orta ve uzun vadeli uygulamalarla telekomünikasyondan bilişime, savunmadan otomotive kadar ihtiyaçlarını kendi karşılamayı hedefliyor.

Bu soruları sormayın: Yapay zekayı zorlayan konular

Yeni bir araştırmaya göre, ChatGPT gibi yapay zeka sohbet botlarının karmaşık düşünme gerektiren sorulara verdiği yanıtlar, basit sorulara kıyasla çok daha fazla karbon salımına yol açıyor.