Evcil Hayvanlar Dijital Bağımlılığı Azaltıyor

Evcil Hayvanlar Dijital Bağımlılığı Azaltıyor!

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden (SCÜ) Prof. Dr. Tuncay Dilci, evde evcil hayvanla vakit geçirmenin mutluluk verici etkileri olduğunu belirtti. Yapılan çalışmalar sonucunda, evde hayvan besleyen bireylerin dijital bağımlılık oranlarının diğer kişilere göre daha düşük olduğu sonucuna varıldı.

SCÜ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Üretim Üyesi ve Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Dilci, evde hayvanlarla etkileşime geçmenin kişilerde dijital nesnelerden uzaklaşma eğilimi yarattığını açıkladı. Hayvanlarla kurulan duygusal bağın, insanların mutluluk hormonlarını tetikleyerek dijital nesnelere olan ilgilerini azalttığını vurgulayan Prof. Dr. Dilci, yapılan araştırmaların bu konuda önemli veriler sunduğunu belirtti.

Kediler Daha Az Bağımlılık Yaratıyor

Prof. Dr. Dilci, evde kedi beslemenin dijital nesnelere karşı daha etkili olduğunu köpek beslemeye göre daha az dijital bağımlılık oluşturduğunu ifade etti. Kedilerin sevecen ve hareketli yapısının, insanlar üzerinde olumlu etkiler yarattığını belirten Prof. Dr. Dilci, çocukların da hayvanlarla iletişimde olmalarının duygusal, sosyal ve fiziksel yönden gelişimlerine pozitif katkı sağlayacağını söyledi.

Çocukların dijital nesnelere değil, hayvanlarla vakit geçirmelerinin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Dilci, hayvanların hayatımızda önemli bir yer tuttuğunu ve insanlar üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Related Posts

Osteoporoz sessiz ilerler DEXA erken yakalar

Kemik erimesi genellikle belirti vermez, ilk belirti bir kırık olabilir. Bu yüzden erken tarama hayat kurtarır. DEXA testi ve bazı kan tahlilleri riskin seviyesini ortaya koyar. Kadınlar kadar erkekler de risk altında. Bel çevresi kalınlaştıkça, D vitamini azaldıkça kemikler sessizce zayıflar. Hangi taramalar ne zaman yapılmalı? İşte net yanıtlar…

Öğretmenler İçin MEB’ten İl İçi Mazeret Duyurusu

Öğretmen İl İçi Mazeret duyurusu.. MEB tarafından 2025 yılı yaz tatili öğretmenlerin il içi mazerete bağlı yer değiştirme işlemlerine ilişkin duyuru yayımlandı.

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Bayram dönüş yolunda ‘uyku apnesi’ uyarısı

Prof. Dr. Tevfik Özlü, bayram tatili dönüşünde yolculuk yapacak sürücüleri ‘uyku apnesi’ konusunda uyardı.

Uzman uyardı: Akıllı telefonlar dil gelişimini yavaşlatıyor

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Tırnak Mantarı Nasıl Geçer ?

Tırnak Mantarı nasıl geçer? Ortak çorap, terlik kullanımından kaçının! Aynı ayakkabıyı günlerce giymeyin! Uzmanlar tırnak mantarı için önemli uyarılarda bulundu.