Çin’in AG600 Amfibik Uçağı Uçuşa Elverişli Olarak Tescillendi

Çin’de Üretilen AG600 Amfibik Uçağının Uçuşa Elverişliliği Onaylandı

Çin Havacılık Sanayi Şirketi (AVIC), yerli üretim büyük amfibik uçağı AG600’nın uçuşa elverişliliğinin onaylandığını duyurdu.

Çin Sivil Havacılık İdaresi (CAAC) tarafından verilen “tip lisansı” ile AG600 artık uçuş yapmaya uygun hale geldi.

AG600, acil durum ve afet kurtarma operasyonları için özel olarak tasarlanmış olup “Kulong (su ejderi)” adıyla da biliniyor.

Uçak, orman yangınları söndürme, denizde arama-kurtarma gibi kritik görevlerde kullanılacak şekilde dizayn edildi.

38,9 metre uzunluğunda ve 11,7 metre yüksekliğindeki AG600, 38,8 metre kanat açıklığına sahip ve 12 ton su taşıyabiliyor.

AG600, dünyanın en büyük amfibi uçağı olup 4500 metre menzile sahipken AG600M modeli 60 tonla kalkış yapabiliyor ve 12 tona kadar su taşıyabiliyor.

Uçak, düşük hızlarda ve alçak irtifada seyredebilme özelliği sayesinde orman yangınları gibi acil durumlara hızlı ve etkili müdahale sağlayacak.

İlk test uçuşları 2022 yılında gerçekleştirilen AG600, mart ayında uçuşa elverişlilik lisansı almaya hak kazandı.

Kaynak: AA / Emre Aytekin – Güncel

Related Posts

Büyük umutlarla çıkan telefon Japonya’da yasaklandı

Akıllı telefon pazarında rekabet sadece teknolojiyle sınırlı değil; patent savaşları da bu mücadelenin en sert cephelerinden biri. Bu kez cephe Japonya, taraflarsa teknoloji devi Google ile Güney Koreli üretici Pantech. İki şirket arasında süregelen patent anlaşmazlığı, Google’ın Pixel 7 serisini Japonya’da satıştan çekmesine yol açtı.

Polonyalı, Macar ve Hint astronotlar uzay yolculuklarına başladı

Polonya, Macaristan ve Hindistan vatandaşı üç astronot, ABD’nin en deneyimli astronotlarından Peggy Whitson ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) doğru yola çıktı.

Süpermoto heyecanı KKTC’de yaşandı

Türkiye Süpermoto Şampiyonası’nda sezonun 2. ayak yarışları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) gerçekleştirildi.

Türkiye çip üretiminde uzun vadeli planlara odaklanıyor

Teknolojideki hızlı gelişim dünyada çip ihtiyacını giderek artırırken Türkiye de bu alanda orta ve uzun vadeli uygulamalarla telekomünikasyondan bilişime, savunmadan otomotive kadar ihtiyaçlarını kendi karşılamayı hedefliyor.

Bu soruları sormayın: Yapay zekayı zorlayan konular

Yeni bir araştırmaya göre, ChatGPT gibi yapay zeka sohbet botlarının karmaşık düşünme gerektiren sorulara verdiği yanıtlar, basit sorulara kıyasla çok daha fazla karbon salımına yol açıyor.

Terleyen boya binaları serinletiyor!

Bilim insanları, yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında binaları serin tutacak devrim niteliğinde bir boya geliştirdi. “Terleyen” özellikteki bu yeni nesil çimento bazlı kaplama, sıcak günlerde binaların çevresine serinlik sağlıyor. CCP-30 adı verilen bu özel boya, ilk testlerde piyasadaki benzer ürünlere göre 10 kat daha fazla soğutma gücü gösterdi. Araştırmanın ayrıntıları Science dergisinde yayımlandı.