Bu küçük çip hem göz gibi görüyor hem beyin gibi düşünüyor

Tasarlanan Yapay Zeka Sistemi, Gerçek Zamanlı ve Enerji Tasarruflu İşlemler Yapabilecek

Profesör Sumeet Walia liderliğindeki ekip, cihazın otonom araçlardan robotlara kadar birçok alanda gerçek zamanlı ve enerji tasarruflu işlem yapabileceğini belirtiyor.

Analog sistemle yüksek enerji verimliliği

Klasik dijital sistemlerin aksine bu cihaz, beynin çalışma prensibini taklit eden analog işlem sistemini kullanıyor. Bu sayede karmaşık görsel verileri çok daha az enerjiyle işleyebiliyor.

RMIT Optoelektronik Malzemeler ve Sensörler Merkezi Müdürü Walia, “Bu teknoloji, bugün kullanılan dijital sistemlere göre çok daha düşük enerjiyle çalışıyor ve karmaşık görsel görevleri yerine getirebiliyor” dedi.

Beyin nöronlarını taklit eden atomik düzeyde algılayıcı

Cihazın temelinde, yalnızca birkaç atom kalınlığında olan molibden disülfür (MoS2) maddesi bulunuyor. Bu materyal, ışığı algılayıp elektrik sinyaline dönüştürebiliyor. İnsan beynindeki nöronlar gibi davranarak görsel bilgiyi gerçek zamanlı işliyor.

Hareketi algılayıp hafızaya kaydediyor

Araştırmalarda, cihaz el hareketlerini kare kare yakalamadan tespit edebildi. Bu “kenar algılama” yöntemi, hem daha az veriyle çalışıyor hem de daha hızlı sonuç veriyor. Cihaz, bu hareketleri tıpkı bir beyin gibi hafızaya kaydedebiliyor.

Araştırma ekibi, cihazın ultraviyole ışıkla yapılan önceki testlerine ek olarak görünür ışık spektrumunda da başarılı sonuçlar elde etti.

Gerçek zamanlı karar alma potansiyeli

Geliştirilen bu nöromorfik sistem, özellikle tehlikeli ortamlarda çalışan otonom araçlar ve robotlar için hayati kararları çok daha hızlı alabilir. Gelecekte cihaz, insanların hareketlerine hızlı tepki verebilen daha doğal robot etkileşimlerinin önünü açabilir.

Yeni nesil hibrit sistemler yolda

Ekip şimdi bu cihazı tek piksellik modelden daha büyük bir piksel dizisine dönüştürmek için çalışmalar yürütüyor. Aynı zamanda cihazın kızılötesi ışığı algılayabilecek versiyonları da geliştiriliyor. Bu, küresel salınımların veya toksik gazların anlık takibini mümkün kılabilir.

Profesör Walia, “Amacımız dijital sistemleri tamamlayan, enerji tasarruflu ve gerçek zamanlı görsel işlem yapabilen hibrit sistemler geliştirmek” dedi.

Related Posts

Toprak Razgatlıoğlu İtalya etabının ilk yarışında zirvede

Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, 2025 Dünya Superbike Şampiyonası’nın (WSBK) 6’ncı durağı olan İtalya Emilia Romagna etabının ilk yarışını zirvede tamamladı.

Çin’de elektrikli otomobil satışları mayısta artış kaydetti

Çin’de ‘Yeni Enerji Aracı’ (NEV) olarak adlandırılan şarj edilebilen pilli, hibrit ve yakıt hücreli elektrikli otomobillerin satışı, mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28,2 artış kaydetti.

Google Chrome’a yapay zeka dokunuşu: Lens özelliği adres çubuğuna eklendi, internette arama deneyimi yeniden şekilleniyor

Masaüstü Chrome tarayıcısına yapılan son bir değişiklikle, adres çubuğuna tıklandığında bir Google Lens düğmesi beliriyor. Bu yenilik, internette gördüğünüz herhangi bir şeyi kolayca seçmenize, aramanıza ve hakkında sorular sormanıza olanak tanıyor …

X’te mesajlaşma yeniden şekilleniyor: Musk’tan xchat duyurusu

Ancak Musk’ın “Bitcoin tarzı şifreleme” ifadesi, platformun güvenliği konusunda soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Sosyal medya devi X’in sahibi Elon Musk, Pazar günü yaptığı çarpıcı bir açıklamayla, platformun Doğrudan Mesajlaşma (DM) sistemi …

Minik eskrimci Cihangir gözünü olimpiyatlara dikti

Samsunlu 10 yaşındaki eskrim sporcusu Cihangir Pehlivan, ilk uluslararası turnuvasında altın madalyaya uzanarak, 2032 Yaz Olimpiyatları için büyük bir hedef koydu.

Trabzon’da 2,5 kilometrelik rafting parkuru açıldı

Trabzon’da ilk rafting parkuru açıldı. Vali Aziz Yıldırım, parkurun 10 kilometreye çıkartılacağı müjdesini açıkladı. Yıldırım, “Şehrimizde rafting yapılabiliyor olması turizm açısından oldukça önemli. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.