‘Aile Sağlığı Merkezleri depreme hazır mı?’

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük: Depreme Dayanıklı ASM’ler Şart!

İstanbul’da meydana gelen depremin ardından Aile Sağlığı Merkezleri’nin (ASM) depreme karşı dayanıksızlığı gündeme taşındı. Sendika Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, her mahallede hizmet sunan ASM’lerin stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı denetimlerinde depreme karşı herhangi bir kriterin aranmadığını dile getirdi.

Mengücük, “ASM’lerin, yeni açılan sanal ASM’ler dâhil, depreme karşı dayanıklılıklarının sorgulanmaması büyük bir eksikliktir. Özellikle İstanbul ve İzmir gibi riskli bölgelerde, aile hekimleri yıkım kararı alınan binaları terk etmek zorunda kalıyor ancak alternatif bir yer gösterilmiyor. Bu durum sağlık hizmetlerinin aksamaması için ciddi bir sorun teşkil ediyor.” dedi.

‘İhmalin Sonuçları Çok Önemli Olabilir’

Birlik ve Dayanışma Sendikası olarak ASM’lerin depreme dayanıklı, müstakil ve sağlık hizmetlerine uygun kamu binaları olması gerektiğinin altını çizen Mengücük, “Güçlendirilmiş, mühendislik standartlarına uygun ASM’ler, afet durumlarında sağlık hizmetlerinin devamlılığını sağlayabilir ve acil ihtiyaçlara hızla cevap verebilir. Ancak bugüne kadar bu yönde bir planlama yapılmamıştır.” şeklinde konuştu.

İstanbul’da hizmet veren 1000’den fazla ASM olduğunu belirten Mengücük, bu merkezlerin yüzde 70’inin kamu binalarında bulunduğuna dikkat çekti. Geri kalan merkezlerin ise genellikle hekimler tarafından kiralanan apartman zemin katlarındaki mekânlarda hizmet verdiğini açıkladı. Bu durumun ciddi bir risk teşkil ettiğini vurgulayan Mengücük, “Yıllardır İstanbul’da büyük bir depremin olabileceği bilinmesine rağmen, ASM’ler için gerekli düzenlemeler yapılmamıştır. Bu ihmallerin sonuçları çok ağır olabilir.” dedi.

Related Posts

Osteoporoz sessiz ilerler DEXA erken yakalar

Kemik erimesi genellikle belirti vermez, ilk belirti bir kırık olabilir. Bu yüzden erken tarama hayat kurtarır. DEXA testi ve bazı kan tahlilleri riskin seviyesini ortaya koyar. Kadınlar kadar erkekler de risk altında. Bel çevresi kalınlaştıkça, D vitamini azaldıkça kemikler sessizce zayıflar. Hangi taramalar ne zaman yapılmalı? İşte net yanıtlar…

Öğretmenler İçin MEB’ten İl İçi Mazeret Duyurusu

Öğretmen İl İçi Mazeret duyurusu.. MEB tarafından 2025 yılı yaz tatili öğretmenlerin il içi mazerete bağlı yer değiştirme işlemlerine ilişkin duyuru yayımlandı.

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Bayram dönüş yolunda ‘uyku apnesi’ uyarısı

Prof. Dr. Tevfik Özlü, bayram tatili dönüşünde yolculuk yapacak sürücüleri ‘uyku apnesi’ konusunda uyardı.

Uzman uyardı: Akıllı telefonlar dil gelişimini yavaşlatıyor

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Tırnak Mantarı Nasıl Geçer ?

Tırnak Mantarı nasıl geçer? Ortak çorap, terlik kullanımından kaçının! Aynı ayakkabıyı günlerce giymeyin! Uzmanlar tırnak mantarı için önemli uyarılarda bulundu.