‘Yetişkinlerde gıda alerjisi tedavi edilebilir’

Fıstık Alerjisi Tedavisinde Yeni Bir Yaklaşım Keşfedildi: Yetişkinlerde Duyarlılık Artışı Mümkün!

*** Okuyacağınız makale The Telegraph’tan derlenen çeviri bir çalışmadır.

King’s College London ve Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust’tan araştırmacılar, fıstık alerjisi doğrulanmış 18 hastayı tedavi etti. Her kişiye evde yemeleri için az miktarda fıstık unu verildi; bir tam fıstığın %0,5’inden %1’ine eşdeğer olacak şekilde başlandı. Bu doz kademeli olarak artırıldı ve 50-100 mg fıstık proteinini tolere edebildiklerinde deneklere tam fıstık, fıstık ezmesi veya fıstık ürünleri yemeye geçtiler. Çalışmanın sonunda, 18 katılımcıdan 12’si reaksiyon göstermeden beş tam fıstık yiyebildi. Oral immünoterapi olarak da bilinen, hastaları ağızdan alerjenin mikro dozlarına maruz bırakmak, zamanla bağışıklık tepkilerini azaltmaya yardımcı oldu.

‘Binlerce Kişiye Umuyt Veriyor’

Uzmanlar, denemenin alerjisi olan binlerce kişiye bir tedavi olabileceği konusunda “umut” verdiğini söylüyor. Alerji uzmanı Profesör Stephen Till, fıstık alerjisi olan yetişkinler ile ilgili veri ihtiyacımızın devam ettiğini belirtiyor, ancak bu çalışmanın umut vaat ettiğini söylüyor. Bulunan kanıtlar, genç ve çocuklarda yapılan çalışmalardan elde edilenlerle genel olarak uyumlu sonuçlar gösteriyor ve ikinci faz çalışmalarının, tedavinin yetişkinlerde etkili olduğunu gösterdiğini gösteriyor.

Ancak bulguları doğrulamak için daha büyük çalışmalara ihtiyaç olduğunu söyleyen Till, gıda immünoterapisinin “kesinlikle çok yakın klinik gözetim altında yapılması gerektiğini” vurguladı.

Denemeye katılan Richard Lassiter, yaşamını değiştiren bu tedavi sayesinde neredeyse normal bir hayat yaşayabildiğini söylüyor. Eskiden fıstık yediğinde ciddi reaksiyonlar vermekteydi, ancak şu anda her sabah dört fıstık yemektedir.

Tatilde Dikkat!

Chris Brookes-Smith ise deneme sonunda, artık her gün dört fıstık yiyebildiğini ve bu sayede yaşam kalitesinin arttığını belirtiyor. Halk sağlığı bakanı Ashley Dalton, araştırmanın yaşamı tehdit eden alerjileri olan binlerce kişiye umut verdiğini ifade ediyor. Çalışmanın sonuçlarının bir “milat” olduğunu ve yetişkinlerde yaşam kalitesini geliştirebilecek bir yöntem sunduğunu belirten Profesör Lucy Chappell, çalışmanın sonuçlarının Allergy dergisinde 24 Nisan’da yayınlandığını duyurdu.

*** The Telegraph

*** Sağlık Editörü Michael Searles

Related Posts

Yaşlılıkta Fiziksel Aktivite Kronik Hastalık Riskini Azaltır

Yaşlılıkta fiziksel aktivite ve egzersiz kronik hastalık riskini azaltıyor! Yaşlılık döneminde sağlık durumunun korunmasının önemine dikkat çeken uzmanlar, fiziksel aktivitenin sağlığın korunmasında kritik rol oynadığını söylüyor.

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir