Türkiye su ürünleri ihracatında 6 ayda rekor kırdı

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatı 132 Bin 500 Tonu Aştı

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği verilerine göre, su ürünleri sektörü ocak-haziran döneminde toplamda 132 bin 500 ton ürünü 78 ülkeye ihraç etti. Bu dönemde elde edilen gelir içinde en büyük payı 302 milyon 962 bin dolar ile levrek aldı. Onu sırasıyla 273 milyon 690 bin dolarla çipura ve 217 milyon 109 bin dolarla Türk somonu takip etti. Özellikle Türk somonu, geçen yıla göre yüzde 17’lik bir artışla dikkat çekti.

Rusya Önde Giderken, Avrupa Ülkeleri Hızla İzliyor

Su ürünleri ihracatında en çok tercih edilen ülke Rusya olurken, onu sırasıyla İtalya, Hollanda, Yunanistan ve İngiltere takip etti. Avrupa pazarındaki talep artışı, Türkiye’yi sektörde rekabet açısından avantajlı bir konuma taşıdı.

Sektör 2 Milyar Dolar Barajını Geçmeyi Hedefliyor

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, sektörün bu yılın ilk yarısında hedeflenen seviyede olduğunu belirtti ve ikinci yarıda benzer bir performans beklediklerini ifade etti. Kızıltan, “Miktar bazında bir azalma yaşanmasına rağmen, birim fiyatlarımızda yaklaşık yüzde 20’lik bir artış gözlemledik. Bu durum bize gelirimizin artmasını sağladı. Yıl sonuna kadar 2 milyar doların üzerinde bir ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Türk Somonunda Büyük Potansiyel Var

Karadeniz’de yetiştirilen Türk somonunun ihracattaki rolü hızla artmaktadır. Sadece bu yılın ilk yarısında 32 bin tonluk bir üretim gerçekleşti. Hasatlar temmuz ayına kadar tamamlanmış olup, Kızıltan, “Tüm bu balıkların yıl sonuna kadar satılması bekleniyor. Bu durum Karadenizli üreticilere 500–600 milyon dolarlık bir gelir sağlayacak” şeklinde konuştu.

Kızıltan, Türk somonunun aslen bir alabalık türü olduğunu ve bu balığın işlenerek dünya pazarında daha fazla kabul görebileceğini söyleyerek, “Karadeniz’deki yatırımlarla, 2032 yılına kadar yıllık 1 milyar doların üzerinde gelir elde edilmesini bekliyoruz” dedi.

Bakanlık Destekleri Üretimi Güçlendiriyor

Su ürünleri sektöründe Türkiye’yi avantajlı hale getiren şeylerden biri de, Avrupa’da arzın azalmasıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sağladığı desteklerin önemli bir rol oynadığını belirten Kızıltan, Türk su ürünleri sektörünün, hem üretim kapasitesi hem de ihracat potansiyeliyle global alanda güçlü bir konuma sahip olduğunu vurguladı.

Related Posts

Özgür Özel: Fındık Fiyatları Kabul Edilemez

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, fındık fiyatlarının düşüklüğünü eleştirerek 250 lira altını ‘ölüm’ olarak nitelendirdi.

Fatih’te Kuyumcudan 24 Milyonluk Hırsızlık

İstanbul Fatih’te kuyumcudan 24 milyon lira değerinde altın çalan 3 zanlı tutuklandı.

Trump sabitcoin tasarısı “GENIUS”ı imzaladı: ABD’yi dünyanın kripto başkenti yaptık

Trump sabitcoin tasarısı “GENIUS”ı imzaladı: ABD’yi dünyanın kripto başkenti yaptık

Kınalı Eller Kadın Kooperatifi Musabeyli’de Hizmete Açıldı

Kilis’in Musabeyli ilçesinde kurulan Kınalı Eller Kadın Kooperatifi, depremzede kadınlara ekonomik ve psikososyal destek sağlamak amacıyla açıldı. Kooperatif, yerel ürünler üreterek satış yapmayı hedefliyor.

Türkiye’de 110. Teknopark Kuruldu

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de kuruluş kararı yayımlanan ODTÜ Uzay Teknolojileri Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Sinop Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile Türkiye’deki teknopark sayısının 110’a ulaştığını açıkladı.

600 bin kamu işçisine ilk 6 ay için yüzde 24 zam teklif edildi

600 bin kamu işçisi için toplu iş sözleşmesi sürecinde hükümetten 3. teklif geldi. Buna göre ilk 6 ay için yüzde 24 zam teklif edildi. Diğer dönemler için ise gerçekleşen enflasyon oranında zam teklifi yapıldı.