Rus bilimci: İnsanlar zekalarını geliştirmektense vücut geliştirmeye daha istekli

Rus Bilim İnsanı: Hafızayı Geliştirmek Mümkün

Rus bilim insanı Piradov, hafızanın beyin için en önemli özelliklerden biri olduğunu vurgulayarak, bellek kapasitesinin artırılmasının insanlık ve medeniyet için büyük fırsatlar sunduğunu belirtti. Özellikle hızlı mezuniyet, yabancı dil öğrenme, zor becerileri kazanma gibi konularda genişlemiş belleğin önemine dikkat çeken Piradov, insanların zekalarını geliştirmek yerine vücut geliştirmeye daha fazla ilgi gösterdiğini ifade etti.

Piradov’un değindiği Norveçli araştırmaya göre, 1930 ile 1980 yılları arasında doğan bireylerin IQ puanlarının sonraki yıllarda doğanlardan ortalama 20 puan daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Bu durumun, bilimsel ve teknolojik ilerlemenin yaşam konforunu artırmasının, insanların zekasını nasıl etkilediğini gösterdiğini belirtti.

Geçmişte çocukların kolaylıkla iki basamaklı sayıları çarpabildiklerini ancak günümüzde telefon numaralarını dahi zor hatırladıklarını ifade eden Piradov, insan hafızasının sınırsız olduğunu ancak genişletilmiş ve eğitilmiş hafızaya sahip kişilerin, on binlerce ondalık basamağı hatırlayabilen Savant sendromlu bireyler gibi olamayacaklarını belirtti.

Piradov’un açıklamalarına göre, beynin belirli bir bölgesine yapılan navigasyonel transkraniyal manyetik stimülasyon seansının, çalışma belleğinin hacmini %20-25 oranında artırabildiği ancak bu etkinin ne kadar süreceğinin henüz net olmadığı ifade edildi. Sonuç olarak Piradov, beyinin dünyadaki en ilginç araştırma konularından biri olduğunu düşündüğünü belirterek, nöroloji biliminin de önemine değindi.

Related Posts

Büyük umutlarla çıkan telefon Japonya’da yasaklandı

Akıllı telefon pazarında rekabet sadece teknolojiyle sınırlı değil; patent savaşları da bu mücadelenin en sert cephelerinden biri. Bu kez cephe Japonya, taraflarsa teknoloji devi Google ile Güney Koreli üretici Pantech. İki şirket arasında süregelen patent anlaşmazlığı, Google’ın Pixel 7 serisini Japonya’da satıştan çekmesine yol açtı.

Polonyalı, Macar ve Hint astronotlar uzay yolculuklarına başladı

Polonya, Macaristan ve Hindistan vatandaşı üç astronot, ABD’nin en deneyimli astronotlarından Peggy Whitson ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) doğru yola çıktı.

Süpermoto heyecanı KKTC’de yaşandı

Türkiye Süpermoto Şampiyonası’nda sezonun 2. ayak yarışları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) gerçekleştirildi.

Türkiye çip üretiminde uzun vadeli planlara odaklanıyor

Teknolojideki hızlı gelişim dünyada çip ihtiyacını giderek artırırken Türkiye de bu alanda orta ve uzun vadeli uygulamalarla telekomünikasyondan bilişime, savunmadan otomotive kadar ihtiyaçlarını kendi karşılamayı hedefliyor.

Bu soruları sormayın: Yapay zekayı zorlayan konular

Yeni bir araştırmaya göre, ChatGPT gibi yapay zeka sohbet botlarının karmaşık düşünme gerektiren sorulara verdiği yanıtlar, basit sorulara kıyasla çok daha fazla karbon salımına yol açıyor.

Terleyen boya binaları serinletiyor!

Bilim insanları, yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında binaları serin tutacak devrim niteliğinde bir boya geliştirdi. “Terleyen” özellikteki bu yeni nesil çimento bazlı kaplama, sıcak günlerde binaların çevresine serinlik sağlıyor. CCP-30 adı verilen bu özel boya, ilk testlerde piyasadaki benzer ürünlere göre 10 kat daha fazla soğutma gücü gösterdi. Araştırmanın ayrıntıları Science dergisinde yayımlandı.