Yaşlılıkta Fiziksel Aktivite Kronik Hastalık Riskini Azaltır

Yaşlıların Fiziksel Aktivite ve Egzersizle Kronik Hastalık Riski Azalıyor!

Uzmanlar, yaşlılık döneminde sağlığın korunmasının fiziksel aktivite ile mümkün olduğunu belirtiyor. Yaşlı Bakımı Programı’ndan Dr. Büşra Kul, yaşlılara yönelik egzersizlerin kronik hastalık riskini azalttığını ve yaşam kalitesini artırmayı hedeflediğini vurguluyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndan Yaşlı Bakımı Programı Öğr. Gör. Dr. Büşra Kul, yaşlıların sağlık durumunun korunması ve günlük yaşamlarının bağımsız şekilde sürdürülmesinin önemini vurgulayarak, fiziksel aktivite ve egzersizin yaşlılık dönemindeki kritik rolüne dikkat çekiyor.

Yaşlılar için Fiziksel Aktivite ve Egzersiz Önemli

Dr. Büşra Kul, yaşlılıkta sağlığın korunmasının öneminin altını çizerek, fiziksel aktivitenin kritik rol oynadığını belirtiyor. Sağlık durumunun korunması ve yaşam kalitesinin artırılması için düzenli ve doğru şekilde yapılan egzersizlerin hem bedensel hem zihinsel sağlığa katkı sağladığını ifade ediyor. Yaşlılara yönelik egzersiz programlarının, kronik hastalık riskini azaltmanın yanı sıra yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçladığını belirtiyor.

Zihinsel Gerileme Azalıyor…

Dr. Büşra Kul, yaşlıların sağlığına katkı sağlayacak aerobik egzersizlerin zihinsel gerilemeyi azaltacağını, esneklik ve denge egzersizlerinin düşme riskini azaltacağını, ev işleri ve bahçecilik gibi farklı egzersiz türlerinin ise zihinsel sağlığa olumlu etkisi olacağını öneriyor.

Sağlıklı Yaşlanma Fiziksel, Zihinsel ve Sosyal Sağlığı Kapsıyor

Dr. Büşra Kul, sağlıklı yaşlanmanın fiziksel sağlığın yanı sıra zihinsel ve sosyal sağlığın da önemini vurguluyor. Farklı aktivitelerle aktif bir yaşamın mümkün olduğunu ve böylece yaşam kalitesinin artabileceğini belirtiyor.

Yaşlı Sağlığında Uyku Kalitesi Önemli!

Yaşlı bireylerin sağlıklı uyku düzeni için düzenli uyku saatlerine, gündüz uykularından kaçınmaya ve ağır yemeklerden kaçınmaya dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Dr. Büşra Kul, uyku hijyeninin, uyku ortamının düzenlenmesinin ve uyku saatlerinin planlanmasının önemine değiniyor.

Düşmeler Önlemlerle Azaltılabilir!

Dr. Büşra Kul, yaşlılarda düşme olaylarının basit çevresel önlemler ve uygun egzersiz programlarıyla önlenebileceğini belirtiyor. Ev ışıklandırmasından kaymaz paspaslara kadar çeşitli önlemler alınabileceğini ifade ediyor.

Related Posts

Osteoporoz sessiz ilerler DEXA erken yakalar

Kemik erimesi genellikle belirti vermez, ilk belirti bir kırık olabilir. Bu yüzden erken tarama hayat kurtarır. DEXA testi ve bazı kan tahlilleri riskin seviyesini ortaya koyar. Kadınlar kadar erkekler de risk altında. Bel çevresi kalınlaştıkça, D vitamini azaldıkça kemikler sessizce zayıflar. Hangi taramalar ne zaman yapılmalı? İşte net yanıtlar…

Öğretmenler İçin MEB’ten İl İçi Mazeret Duyurusu

Öğretmen İl İçi Mazeret duyurusu.. MEB tarafından 2025 yılı yaz tatili öğretmenlerin il içi mazerete bağlı yer değiştirme işlemlerine ilişkin duyuru yayımlandı.

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Bayram dönüş yolunda ‘uyku apnesi’ uyarısı

Prof. Dr. Tevfik Özlü, bayram tatili dönüşünde yolculuk yapacak sürücüleri ‘uyku apnesi’ konusunda uyardı.

Uzman uyardı: Akıllı telefonlar dil gelişimini yavaşlatıyor

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Tırnak Mantarı Nasıl Geçer ?

Tırnak Mantarı nasıl geçer? Ortak çorap, terlik kullanımından kaçının! Aynı ayakkabıyı günlerce giymeyin! Uzmanlar tırnak mantarı için önemli uyarılarda bulundu.