52 yıllık anlaşma sona eriyor! Türkiye harekete geçti

Türkiye-Irak Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması 2026’da Son Bulacak

Türkiye ile Irak arasında 1973 yılında yürürlüğe giren Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması, 27 Temmuz 2026 tarihi itibariyle sona erecek. Cumhurbaşkanı Kararı, bu durumu Resmi Gazete’de duyurdu. Buna göre, 52 yıllık anlaşma, Ham Petrol Boru Hattı Protokolü ve diğer ilgili belgeler, 27 Temmuz 2026’dan itibaren geçersiz hale gelecek.

Anlaşmanın günümüz koşullarına uygun hale getirilmesi ve uzun süredir kapalı olan hattın tekrar faal hale getirilmesi için Irak ile yeniden anlaşma yapılması planlanıyor.

Yeni Anlaşma ve Gelişmeler

Irak yönetimleri arasında petrol gelirlerinin paylaşımına ilişkin yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle 25 Mart 2023’te durdurulan petrol akışının yeniden başlaması için 52 yıl önce yazılmış olan şartlar güncellenecek.

Irak merkezi hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında 17 Temmuz’da yapılan yeni anlaşma ile IKBY’nin tüm petrol üretimini SOMO’ya teslim etmesi kararlaştırıldı. Bu sayede IKBY’nin her bir varil petrol için 16 dolar avans alması sağlanacak.

Türkiye Diplomasi Çalışmalarını Arttırıyor

Türkiye, enerji alanında Irak merkezi hükümetiyle yeni bir platform oluşturmak ve IKBY ile ilişkilerini güçlendirmek için diplomasi faaliyetlerini artıracak. Bu kapsamda eski anlaşmanın revize edilerek günümüz petrolden ticaret normlarına uygun hale getirilmesi sağlanacak. Amacımız, yeni anlaşmanın yapılması ve hat üzerinden günlük 1.4 milyon varil petrol taşınmasının yeniden başlamasıdır. Hattın 25 Mart 2023’ten bu yana kapalı olmasının Irak’a 25 milyar dolar zarar verdiği tahmin ediliyor.

Geçmişte Yapılan Güncellemeler

27 Ağustos 1973’te imzalanan Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması ile hattın ilk bölümü 1976’da faaliyete geçmişti. Anlaşma, 2010’da 15 yıl süreyle yenilenmişti.

Related Posts

ASELSAN’dan Yeni Deniz Teknolojileri

ASELSAN, IDEF 2025’te GÖKSUR VLS, DERİNGÖZ, CENK 350-N ve IDENTIFFY SSR 850’yi tanıttı.

Bursa’dan Üreticilere Mazot Desteği

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticilerin desteklenmesi ve girdi maliyetlerinin azaltılması amacıyla başlatılan ‘Mazot Desteği’ projesi kapsamında 6 bine yakın üreticiye yüzde 100 hibeli mazot desteği sağlandı.

Tekstilde kriz derinleşiyor: Konkordato başvuruları rekora ulaştı

Bu yılın ilk 7 ayında yaklaşık 300 tekstil ve hazır giyim firması konkordato ilan etti. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, yaşanan bu gelişmenin yalnızca konkordato ilan eden firmaları değil, tedarik zincirinde yer alan tüm şirketleri tehdit ettiğini vurguladı.

Memur ve memur emeklisini sorusu yanıtını buldu: Enflasyon farkı hesaplara ne zaman yatacak?

2025 Temmuz ayında açıklanan emekli maaş zammı, milyonlarca emekli tarafından merakla bekleniyordu. Temmuz-Aralık dönemi için yapılan yüzde 16,67’lik maaş artışı, en düşük emekli maaşını 16 bin 881 TL’ye çıkarıldı. Ancak farkların ne zaman ödeneceği henüz netleşmedi. Peki farklar ne zaman yatacak?

Uzman isimden yatırımcılara kritik uyarı: O değerli madende güçlü yükseliş sinyali!

Gümüş piyasasında yükseliş beklentisi sürerken uzmanlar kısa ve orta vadede gümüşün altına göre daha cazip bir yatırım aracı olabileceğini belirtiyor. Merkez Bankası faiz kararı ve kredi derecelendirme kuruluşlarının not açıklamaları piyasaların odağında yer alıyor.

Türkiye su ürünleri ihracatında 6 ayda rekor kırdı

Türk su ürünleri sektörü, 2024 yılının ilk altı ayında ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artırarak 973 milyon 820 bin dolar gelir elde etti. Sektör, yıl sonuna kadar 2 milyar doları aşan bir ihracat hedefiyle ilerliyor.